Går det att träna fastän man är sjuk?

by admin

De som tränar regelbundet kan ofta tycka det känns jobbigt och stressigt att missa en eller flera träningspass. Att bli sjuk är då bland de värre situationerna, speciellt om det visar sig vara något som håller i sig ett tag. Frågan många ställer sig då är att är det okej att träna ändå?

Vanligast är detta en fråga personer som blir lätt förkyld ställer. Vid allvarligare sjukdomar känner man nog själv att kroppen inte orkar med och att motivationen ändå inte är så lätt att frammana. Känner man av att man har en förkylning men tycker inte riktigt att det hindrar en från att göra något annat man normalt sett gör till vardags kanske man resonerar så att man känner ju sin egen kropp bäst och att man har en bra förståelse för sina egna gränser.

Till stor del stämmer nog detta riktigt bra, men det finns fortfarande faror med att träna trots att man är sjuk. Det mest allvarliga konsekvensen av detta är nog hjärtmuskelinflammation, en potentiellt långvarig och mycket varlig sjukdom. Risken att utveckla detta är som störst i början av infektionen och går upp ju kraftigare infektionen är. Av denna anledning bör man ta det lugnt med träningen även om man kanske inte känner sig så väldigt sjuk. Mer information om detta går att hitta på 1177 Vårdguiden.

Den ljusare sidan på detta är att “ta det lugnt med träningen” är mer bokstavligt fallet. Om man inte känner sig så väldigt sjuk och själv anser att man kan träna går det att göra detta så länge man inte tar i så mycket. Rekommendationen brukar vara att man inte träna så pass hårt att man blir väldigt andfådd. Istället för det vanliga träningspasset kan man därför välja att träna lite mer teknik eller lättare styrketräning. Men har man någonsin feber ska man aldrig ägna sig åt fysiskt ansträngande aktiviteter.

För att hjälpa sjukdomen på traven finns det ju alltid chansen att någon receptfri medicin kan skynda på återhämtningen något. Titta runt på en sajt som Apomera och se om det inte finns något som lindra en del symptom eller liknande. Även om det i slutändan inte kanske går snabbare att bli frisk, kommer man åtminstone känna sig bättre under tiden.