Fotproblem och behandlingar

by admin

Att ta hand om fötterna är mycket viktigt, får man besvär eller skador märker man snabbt hur mycket man tar sina fötter för givet. Helt plötsligt kan vardagliga aktiviteter bli svåra att utföra och smärtsamma. Bästa är naturligtvis att förebygga dessa problem, men om man råkar ut för dem är det bra att veta hur man behandlar dem istället.

2207285-bare-relaxed-feet

Liktornar

Smärtsamma förhårdnader på tår eller fotsula. Kan uppstå om skor under lång tid pressat på ett och samma ställe och bildat en förhårdnat av döda hudceller som tryckts inåt som en tagg.

Förebygg

Använd skor som ger fritt utrymme åt tårna, växla även mellan olika skor och ta ett fotbad en gång i veckan.

Behandla

Mjuka upp fötterna med fotbad, fila försiktigt på liktornen, torka området noga. Stryk sedan på med liktornspenna eller applicera ett liktornplåster.

Hälsporre

Smärta under främre delen av hälen medan man går. Orsakas av bristningar i senan under hålfoten som sedan skapar en kalkpålagring på hälbenet.

Förebygg

Gå i skor med rejält stoppade innersulor eller lägg in hälkilar. Träna i dämpade skor och stretcha vaderna. Vid benböj, crossfit och liknande ska man peka fötterna rakt framåt och ha knäna lätt utåt.

Behandla

Brukar läka på egen hand inom ett år. Avlasta med hälkoppar i silikon i skorna. Kan behandlas med störvågor eller akupunktur, dessa behandlingar är dock ganska smärtsamma. Som sista utväg kan hälsporre även opereras.

Converssjukan

Värk i fötter/knän/höft.. Kroppssymmetrin har förändrats av för mycket gående och stående i skor med platt ytter- och innersula.

Förebygg

Byt till skor med stödjande hålfotsinlägg eller fotbäddar som stödjer och dämpar.

Behandla

Osteopater, naprapater och kiropraktiker kan korrigera kroppens balans. Prova ett par specialanpassade fotinlägg om byte av skor inte är ett alternativ.

Hälsprickor

Huden blir så torr och spröd att den börja spricka upp. Naturligt torr hur i kombination med kraftig övervikt eller skor med öppen häl som träskor, foppatofflor och sandaler kan alla orsaka detta.

Förebygg

Använd bra skor, få regelbunden fotvård med bad. Gärna medicinsk fotvård ett par gånger om året.

Behandla

Hornlagret i huden måste mjukas upp och tillförsel av både fukt och fett. Ta hjälp av fotbad, fila försiktigt, torna noggrant och använd hudkräm, stift eller plåster speciellt mot hälsprickor. Kan även hjälpa med hälkoppar i silikon i skorna.

På Vårdguiden kan man även hitta information av fotbesvär hos barn och hur man bäst behandlar dessa

 


Comments are closed.