Få bukt med lös hud

by admin

Lös hud är ett problem för många som har gått ned mycket i vikt, eller som har gått ned väldigt fort i vikt. Lös hud kan också ske när man blir äldre.

loose skin_484567333

Att huden blir lös kan bero på två saker:

  1. Huden hinner eller kan inte anpassa sig till din nya vikt efter viktnedgång
  2. På grund av ålder förändras kroppen och lös hud uppstår när man förlorar fett och huden förlorar spänst.

För dem som har gått ned mycket i vikt brukar lös hud oftast uppstå på underarmar, mage, rygg och lår. För en del kan lös hud försvinna eller bli mindre bara man väntar och har tålamod så att huden hinner ikapp. Alternativt är att man måste styrketräna hårdare för att fylla ut den lösa huden med större muskler. Det kan förminska löshuden, men det är sällan du kan bygga sådana magmuskler eller armmuskler att den lösa huden försvinner helt.

Hur vet man om man har lös hud?

Lös hud består bara av hud och lite, lite underhudsfett. För att veta om du har lös hud kan du göra följande:

  1. Kan du känna fingertopparna mot varandra om du tar tag i en bit av löshuden? Då är det lös hud
  2. Känns huden papperstunn? Det är lös hud.
  3. Kan du suga in magen och huden drar sig tillbaka? Då är det nog inte lös hud utan bara vanligt fett som kan tränas bort.
  4. Ser huden skrynklig ut och följer gravitationen mot golvet? Då är det lös hud.

För det mesta kan man inte träna bort lös hud. Och för dem som har gått ned 50 kilo eller mer är lös hud nästan garanterat. Hur mycket man får är dock individuellt och beror på hälsa, gener och hur man har gått ned i vikt. Vad som dock kan fungera är att försöka bygga upp musklerna på det drabbade området:

  • Mage: crunches är en klassisk övning för att bygga upp magmuskler, men det finns många andra övningar som ämnar göra samma sak.
  • Armar: den arketypiska styrketräningen med fria vikter är bland de mest passande övningarna, men allt som får armmusklerna att flexa sig gör så klart sitt.
  • Ben och rumpa: det finns många övningar som ta båda dessa muskelgrupper samtidigt, som exempelvis olika övningar med gummiband.
  • Hals: lös hud under hakpartiet och mot halsen är ett vanligt problemområde när man blir äldre. Det är svårt att träna till detta men kan gå om man hittar rätt övning.

Om man vill få bukt med problemet permanent ska man göra en bukplastik där man helt enkelt skär bort den lösa huden och sträcker din hud så magen och armar blir platta igen. Operationen går snabbt och man kan oftast åka hem dagen efter. Under den första perioden har man så klart ont och behöver gå med en speciell gördel för att säkra ett gott resultat.