Ät rätt för att må bra

by admin

Idag finns det en uppsjö av dieter, olika typer av kosttillskott och så kallade ”super foods” som smarta marknadsförare försöker sälja till en allt mer hälsomedveten västerländsk målgrupp. Hur man ska kunna bestämma sig för vilken metod som är rätt att använda är näst intill omöjligt att veta. Det finns dock en del hållpunkter som är värda att följa, och sen när det handlar om att må bra ur ett mer holistiskt perspektiv – hitta en metod att följa som du trivs med. Då kommer du må mycket bättre än om du späker dig med tråkig mat i otillräckliga portioner.

Var konsekvent

Forskning visar att flera dieter kan fungera (att äta för att må bra är relativt, och handlar inte bara om att äta för att till exempel gå ner i vikt). Men när du väl bestämt dig för en diet och konstaterat att du trivs med den, se till att hålla den och hoppa inte runt med flera olika. De flesta populära dieter funkar om du följer anvisningarna. Detta gäller oavsett om du äter enligt LCHF, kör ett periodiskt faste-upplägg eller räknar poäng med viktväktarna.

När du väl hittat ett sätt att leva som passar dig och har bestämt dig för att det här är en livsstilsförändring du kan leva med, se till att fortsätta utbilda dig, hitta inspiration från andra och foga in nya positiva saker med jämna mellanrum. Du kommer inte kunna göra en 180 graders helomvändning av ditt liv över en natt, utan skapa en ny vana i taget så kommer du snabbt komma in i ett helt nytt liv med ett större välmående än tidigare.

Ät gott och må bra

Ingen mår bra av att äta och leva ensidigt och tråkigt. Välmående handlar om så mycket mer än att bara gå ner i vikt och se snygg ut naken. Försök gärna hitta en allsidig kost, som till exempel Medelhavsdieten som förespråkar mycket olivolja och många olika typer av grönsaker. Det handlar snarare om är att göra saker och ting med måtta. Var inte rädd för att äta något gott, men gå inte till överdrift. Det är den första raden choklad på kakan som är godast, den sista tenderar att smaka mindre och bara ge oss dåligt samvete.